Csehermelín
Eredeti szerző: seprűbajnok
Néhány éve Prágában jártunk. Alapvetően egy David Bowie koncertre mentünk, ami egyébként remek volt – leszámítva azt, hogy párom kedvence rosszul lett, és többszöri újrapróbálkozás után a koncert orvosa tanácsára félbeszakadt 🙁
Természetesen Prágában járván nem hagyhattuk ki a város nevezetességeit sem. Annak rendje és módja szerint megtekintettük a kötelező látnivalókat és – naná – néhány helyi sörözőt is. (Közbevetőleg jegyzem meg, hogy tulajdonképpen nem is szeretem a sört, de Belgiumban, Angliában és Csehországban bizony jó néhány pohár sör elfogyasztása szárad a lelkemen. Már amennyire a sör száradni tud. Illetve az nem a lelkemen szárad. Na, ebbe jól belebonyolódtam.) Mindesetre számos fajta helyi nedűt kipróbáltunk és bátran állíthatom: egyszerűen kihagyhatatlan!
Az egyikben az „ennyi sörre már enni is kéne valamit!” felkiáltással kértünk étlapot. Mivel a cseh nyelvvel elég csehül állunk, inkább csak találgattuk, hogy mi micsoda lehet. Végül is a jól csengő hermelínt választottuk. Akármi is legyen ez.
Először arra a helyes kis fehér bundás állatkára gondoltunk, amit (akit?) da Vinci képéről ismerhetünk. De ez kevéssé tűnt valószínűnek, lévén védett állat. Az étel árából pedig arra következtettünk, hogy inkább előétel vagy sörkorcsolya lehet. És igen! Ez utóbbival beletrafáltunk. De még hogy!
Valami elképesztően finom étket takar ez a furcsa név. Leginkább a camembertre hajazó sajtféle, ecetes-olajos csípős, fűszeres pácban mennyei kísérője egy (vagy több) korsó ser elfogyasztásának. Mindehhez friss, ropogós, kissé savanykás rozskenyér dukál.
Így aztán akárhányszor esik szó Prágáról, leginkább ez a csodás kaja jut eszünkbe. Évekig csak beszéltünk róla (nagyokat nyeldekelve,) mígnem a minap az én hites uram – ki tudja honnan – szerzett egy receptet. Kipróbáltam, kicsit variáltam és most megosztom a Nyájas Olvasóval.
Kell hozzá ugye cseh sajt. Na, ez nálunk nemigen kapható. (Ha valaki mégis tud beszerzési forrást, kérem ne habozzon megosztani!) Ezért aztán marad a jó öreg camembert, ami lehet natúr, de a chilis és zöldborsos változat is igen jó. Oldalirányban kettévágom a jobb sorsra érdemes (mi lehet ennél jobb sors egy camembert számára?!) sajtokat és mintegy szendvicsként közébük helyezek pár darab vöröshagyma szeletet és egy-egy káposztával töltött ecetes cseresznyepaprikát, amelyet előbb két-három szeletbe vágok. Belehelyezem egy edénykébe. Magam egy jól zárható műanyag dobozkába szoktam beletenni. Rádobálok borókabogyót, durvára tört színes borsot, pár babérlevelet, kis chilipaprika darabkákat, fokhagyma szeleteket, jöhet még bele a maradék vöröshagyma. Majd felöntöm olívaolajjal és a hűtőszekrénybe helyezem. Néhány napig aztán türelmesen magyarázom az uramnak, hogy nem, ma még nem lehet ebből enni, mert hagyni kell állni, hogy jól összeérjenek az ízek. Amikor már végképp nem lehet elhessegetni a hermelines dobozkától (4-5 nap, max. egy hét), akkor megadóan veszek rozskenyeret és vacsorára tálalom az isteni hermelínkét. Természetesen cseh barna sörrel.
Javaslatom a barna Bernard sör…:-) Nem csalódsz!
Indulásból három dózist célszerű csinálni, bele mezei befőttesüvegbe, így a harmadik üveg cuccosnak már komoly esélye van arra, hogy beérjen. 🙂
Ez igazán ínycsiklandó.
A közkeletű tévedések egyike:
Leonardo da Vinci híres festményén, Hermelines hölgyön a hölgy valójában egy fehér vadászgörényt tart.
@Pásztörperc:
Mert a Fehér vadászgörényes hölgy cím annyira sután hangzik. 🙂
Egyébként nem lehet, hogy a hermelin tulkép egy fehér vadászgörény? Zoológust ide!
@seprűbajnok: Hölgy vadászgörénnyel…
hermelin:
hu.wikipedia.org/wiki/Hermelin
vadászgörény:
hu.wikipedia.org/wiki/Vad%C3%A1szg%C3%B6r%C3%A9ny
par hete a malacon volt vmi mi legyen az izetlen camembert-rel kezdetu poszt es a kommentek is tele voltak hermelin receptekkel
na, megkerestem nektek 🙂
malackaraj.blog.hu/2012/01/07/condiriso
@Pásztörperc: Többször találkoztam így a képpel: Menyétes hölgy.
@Pelso..: Hiába, no: kevés művészettörténész ért a kisragadozókhoz is…
@Pásztörperc: Szerintem menyét. Az egyik címváltozata a képnek:Hölgy menyéttel. A vadászgörénynek a pofája is rövidebb.
Magyarországon még nem láttam Hermelint, csak a másik klasszikus kocsmakaját az Utopencit, vagy Utopenecet (vizihulla, vízbefúlt). Krinolin-jellegű kolbász ecetes-hagymás lében.
Hermelin?
Mint sajt, dobozos formában kapható (nem sok helyen láttam), és haza is hozható. Nagyon jó!
@jenőke: Nagyobb boltok teli vannak vele (tesco, Albert). Mi is feltankolunk, ha kimegyünk.
Köszi a beszámolót és a remek receptet! Cserébe adok egy igen hasonló ötletet, amit én már évek óta csinálok a családnak, nagyon kedvelik. Ezért aztán rögtön négy üveggel csinálok, ha én is akarok belőle enni. (Három gyerek = három család + én:a maradék). Szóval:
fetasajtot kis kockákra (mint a dobókocka) vagdalok és legtöbbször félliteres befőttes üvegbe elkezdem rétegezni: alulra szelet fokhagymákat, borsot, friss bazsalikom levelet, kis szelet csilit, aztán a sajtkocákat, majd újra fűszereket, amíg tele lesz az üveg, akkor felöntöm olívaolajjal, megrázogatom és ha szükséges, még adok hozzá olajat. Ez érvényes kb.1-2 óra múlva is, általában kíván még egy kis plusz olajat. Na ekkor lezárom és kb. 4-5 napig áll a hűtőben.
Nekem könnyebb eltartani, mert csak akkor szólok a gyerekeknek, ha már jöhetnek érte. De most ezt a hermelint fogom kipróbálni!
caesarom.lapunk.hu/?a=7794&modul=galeria
ezen az oldalon a 2. kép. szerintem nem rossz a hermelin. a füle a menyétnek meg a görénynek is hosszabb mint ami a képen van. csak a hermeliné ilyen rövid.
hvg.hu/kultura/20091112_leonardo_da_vinci_holgy_hermelinnel
ezek vadászmenyétet mondnak
http://www.ujakropolisz.hu/cikk/holgy-hermelinnel
a leginkább ezt tartom helytállónak. menyétügyben.
És még egy. A Tihanyi Camembert Mini Csehországból származik, és az összetétele is hasonló, majdnem ugyanaz Úgyhogy ha azt vesszük és megcsináljuk valószínűleg majdnem olyan lesz! :))
@tyto: A félreértés forrása a SZTAKI angol-magyar szótára, amelyben a „vadászmenyét” a ferret angol szó magyar megfelelőjeként szerepel.
Ennek a bizonyos ferretnek a tudományos neve Mustela putorius furo:
en.wikipedia.org/wiki/Ferret
Annak pedig a magyar neve vadászgörény:
hu.wikipedia.org/wiki/Vad%C3%A1szg%C3%B6r%C3%A9ny
Tessék: gasztronómiai élvezetek mellett kikupálódunk kisállattanból is. 🙂
Nisa: a fetás recepted remek, magam is szoktam hasonlót elkövetni, de nálam a kockára vágott lilahagyma alapkövetelmény! Esetleg némi oreganó is összebarátkozhat a sajtkockákkal.
Nagyon szeretem ezeket a sajtos kajákat. Esztétikailag is szépségesek. Hmm. Azok a szín-, illat- és ízorgiák!
Ha már Csehország: nekem a knédli is nagyon bejön hagymás szósszal, esetleg kolbászkákkal. Nyam. Vacsoráááááááááááát!
(szu-rok-fű!)
@Pásztörperc: a hermelin? Vagy a vadászgörény? 🙂 Ne zavarj már össze! A szurokfű is kisragadozó?
Már megint mit nem írtam helyesen? Az oreganót?
@seprűbajnok: hu.wikipedia.org/wiki/Szurokf%C5%B1
@Pásztörperc: Sejtettem, hogy rokonok, de azt nem tudtam, hogy egy és ugyanaz. Már megint tanultam valamit. 🙂
@maroz: igazad van, kb. a harmadiknak….